Witte Rook op de wisseltap
Vlak voor het paasweekend hebben we Jopen Witte Rook op de wisseltap. Naast de Brand Lentebock en Brand Weizen op de tap is dit seizoensbier uit de Haarlemse Jopenkerk een uitdagende variant. In de volksmond een kruising tussen een Lentebock – Weizener – Rauchbier, uit zich in een fris fuitig speciaalbier met subtiele rooksmaak.
Helles Weizenbock met rookmout
Zoals gezegd is dit dus een Helles Weizenbock met rookmout, een mond vol dus. En dat uit zich ook in de smaak, maar toch mooi in balans.
Om te beginnen bij de Weizenbock, deze verwijst naar het gebruik van Tarwe mout (één van de belangrijkste ingrediënten van een Weizener bier) een Bockbier, in dit geval de Lentebock. Hieruit valt op te maken dat het eigenlijk een kruising is tussen een Lentebock en Weizener. De frisheid van de Lentebock is goed terug te proeven, maar zeker ook de typische gistigheid van een Weizener.
Helles bier vindt net als Weizen en Bockbier haar oorsprong bij onze Oost-buren. Helles bier is een typisch Duitse lager en wordt steeds minder gedronken door de opkomst van Pils.
Daarnaast zijn er ook nog rookmouten toegevoegd aan het brouwproces. Deze Duitse mout wordt niet zoals gebruikelijk met hete lucht geëest, maar met rook van beukenhout. Daardoor proef je, vooral in de afdronk, een subtiele rooksmaak die verwijst naar een Rauchbier. Ook in de geur is deze zeker te herkennen. De toevoeging van rookmout is een steeds vaker voorkomende trend in de speciaalbier wereld, de één vindt het lekker dan ander niet, maar uitdagend is het zeker.
Foodparing
Deze rokerige Weizenbock is perfect te combineren bij Barbecue gerechten, en met name een lekker gerookte moot vis die even boven de kolen heeft gehangen.
In ons geval komt het bier het best tot zijn recht in combinatie met de Bokse Burger, Gamba Burger of Salade Visbommetje. Een leuke uitdagende combinatie is ook ons Stokbroodje Fonzerelli, die door de licht branderige smaak de beleving van het bier veranderd.